PTSS

Herkenning in onderstaande context?

Heb je PTSS klachten, ben je daarvoor in behandeling of in behandeling geweest. Wij weten, dat het ook na een behandeling soms moeizaam is om het gewone leven (weer) op te pakken. Oude patronen/triggers zijn vaak een valkuil en dan kan het lijken dat je een terugval hebt. Nieuwe (aangeleerde) patronen (b.v. tijdens behandeling) hebben steeds herhaling nodig om niet in het oude terug te vallen. Het kan ook zijn, dat er door langdurig PTSS in het gezin relationele problemen zijn ontstaan of  er zijn schulden ontstaan door het kwijtraken van werk. Vaak geef je jezelf de schuld wanneer je PTSS hebt gekregen, je zelfvertrouwen heeft een deuk gekregen, je ziet geen uitweg meer naar een beter/ander leven. Het herstellen van de verbinding met het lichaam is een onderdeel van het traject. Er wordt gekeken naar jouw levensstijl, voeding, gezond bewegen. Een belangrijk onderdeel is om inzicht te krijgen en  te leren omgaan met rouw en verlieservaringen. En gaan we op zoek naar jouw posttraumatische groei!

Ben jij een partner van iemand met de diagnose PTSS en heb je het gevoel, dat jij jezelf kwijt onderweg bent geraakt? Dat jij je altijd alert voelt zijn en je geen ruimte weet te maken voor jouw eigen behoefte (als je die nog kan voelen). Je bent ziek thuis en  bent opgebrand, van slapen raak je niet uitgerust. Je vraagt jezelf vaak af “ben ik nu gek”? Wanneer iemand in jouw gezin PTSS heeft, dan heeft dat impact op iedereen, PTSS heb je n.l. niet alleen. Vaak krijgen volwassen mensen die opgegroeid zijn in een gezin met PTSS op latere leeftijd psychische klachten, die meestal gezien worden als burn-out/depressie/andere diagnose. De kinderen 2e/3e /4e generatie van oorlogsgetraumatiseerde ouders, zijn zich vaak niet bewust dat zij het trauma van hun voorouders hebben geërfd, ook wel intergenerationeel trauma genoemd. (documentaire https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/13-10-2021/VPWON_1317480 )

Wij hebben veel ervaring in het begeleiden van deze onderbelichte groep, waar wij een training (www.naastptss.nl ) voor hebben ontwikkeld.  Bij relationele problemen hebben we meestal een aantal keren een gesprek samen met jou en je partner. Vaak is de verbinding die je vroeger samen had niet meer voelbaar en is  wederzijds begrip en respect niet meer aanwezig.